Gember, Zingiber officinale

Zuivere gember extracten in GingerLove

Verse gember

Gember komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en wordt al vermeld in de hindoeïstische Mahabharata (4eE voor Ch.). Het was een belangrijke plant in de Ayurvedische geneeskunde.

Gember zit in de wortelstok, rhizoma, van de Zingiber officinale en wordt ook Jamaican ginger, African ginger of Cochin ginger genoemd.

Gember is een doorlevende plant met smalle langwerpige bladeren en geel-groene bloemen. De rhizoma, die foutief de gemberwortel wordt genoemd, is zeer aromatisch.
Je kunt proberen zelf gember te stekken door een stukje van de rhizoma af te breken en met een ‘oog’ in de grond te planten. Als je de plant goed vochtig houdt en in de zomer op een warme plek zet in je tuin of op je terras, heb je misschien over een jaar je eigen gemberplant.

Gember groeit het best in een goed gedraineerde humusrijke bodem en heeft veel warmte en vocht nodig. Het is een trage groeier. De Al-Quran (Koran) bevat teksten die zeggen dat gember wordt beschouwd als een spiritueel en hemels kruid. Na de Arabieren leerden ook de Grieken de digestieve eigenschappen van gember kennen en ze sloten hun overvloedige maaltijden en braspartijen af met een stukje brood waarin ze gember hadden gerold (ontstaan van gingerbread!). Tijdens de Romeinse periode werd gember schaarser in Europa en bijgevolg duur. Veel later, in de 13-14e eeuw kostte een pond gember zoveel als een schaap!

Waar komt de pittige smaak van gember vandaan?

De sterke smaak van gember wordt veroorzaakt door zingeron, gingerol en shagaol.
Verse gember is zachter van smaak dan gedroogde. Bij het drogen wordt de gingerol van de gember omgezet in het scherpere shagaol. Wanneer je verse gember kookt, krijg je zingeron. Gember heeft tal van heilzame eigenschappen.
Enkele aandoeningen waarvoor gember kan worden gebruikt, zijn: ochtendmisselijkheid, misselijkheid na chemotherapie en na operaties, zee- en reisziekte, gewrichtsontstekingspijn, maagpijn, verkoudheid, gebrek aan libido, …

Waarin vind je gember?

Naast gemberthee, vind je het terug in allerhande producten, gaande van gekonfijte blokjes tot zachte gemberbolletjes gedrenkt in chocolade, gemberschijfjes, en zelfs in aromatherapie, etherische oliën, zeep en shampoo. Ook in de Nederlandse ontbijtkoek en de Vlaamse peperkoek zit gemberpoeder. In het Engels heeft men het over Hansel and Gretel and their gingerbread gouse, wij houden het bij Hansje en Grietje en het peperkoeken huisje.

En natuurlijk vind je boordevol gember in GingerLove!


Lombardia