Vertering, sleutel tot gezondheid

Problemen met vertering? Probeer eens gember.

De Ayurvedische geneeskunde zegt dat iedere maaltijd uit niet meer dan twee handen vol zou mogen bestaan. Inderdaad, copieuze maaltijden belasten de vertering en eigenlijk zou je steeds met een beetje honger van tafel moeten gaan.

De vertering is een boeiend mechanisme. Je stopt een broodje gezond in je mond en na een tijdje wordt dat omgezet in bloed en celweefsel. Fantastisch toch?! Onze kunstenaar van eigen bodem, Wim Delvoye, heeft dit hele verteringsproces visueel voorgesteld, maar de meningen over zijn Cloaca-machine waren verdeeld. De geuren die bij zijn kunstwerk vrijkwamen waren niet gepland en hebben tot nadenken geleid.

Hoe kan je je vertering een handje helpen?

Heet water is een ideale manier om het lichaam te zuiveren en de vertering te bevorderen. Enkele schijfjes gemberwortel in kokend water leveren je een smakelijke gemberthee op die de vertering stimuleert. Gember toevoegen aan vaste voeding hkan eveneens een heilzame werking hebben op de vertering. Gember verbetert de doorgang van voedsel langs het bovenste deel van het spijsverteringskanaal bij mensen die verteringsproblemen hebben.

 Je kunt gember gebruiken als thee, als tinctuur, in capsules of je kan het rauw toevoegen aan het kookwater als je bijvoorbeeld groenten kookt die flatulentie veroorzaken.

In zijn boek “Perfect Digestion” beveelt auteur Deepak Chopra aan om een half uurtje voor de maaltijd een mengsel van vers gehakte gember, citroensap en een snuifje zout in te nemen. Gember zou eetlustopwekkend zijn en zou volgens hem de vertering aanwakkeren. Bij adrenaline-insufficiëntie kan de vertering worden verbeterd door tijdens het koken gemberschijfjes toe te voegen. Verse gember bevat veel natuurlijke enzymen die op hun beurt leiden tot een betere absorptie van nutriënten en vertering.

Gember helpt zowel bij trage vertering als bij diarree en bevat zingerone. Deze stof zou de ideale behandeling zijn voor diarree veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden.

Je hebt ook wel al vastgesteld dat je vertering niet vlot verloopt als je stress hebt. Gember bevat cineolen, een soort natuurlijke prozac, die de vertering bevordert. Zo zie je maar dat de natuur genoeg te bieden heeft om enkele van onze kwalen te lijf te gaan.