Verkoudheid overvalt je plots?

Probeer eens een kopje gemberthee om de verkoudheid te verjagen!

Een hete mok kippensoep was lang dé remedie tegen verkoudheid in het Westen maar er liggen kapers op de kust. Na de trendy sushi rage steekt ook het bescheiden stukje gember bij ons de kop op. Gemberthee is een van de doeltreffendste en goedkoopste behandelingen tegen verkoudheid. In de 13e eeuw was gember bijna zo duur als peper: een pond gember kostte zoveel als een schaap.

Chinezen gebruiken gember al meer dan 2500 jaar tegen verkoudheid, omdat het veel yang-energie zou hebben, de longen verwarmt en de slijmen verdunt. Bij een recente verkoudheid liet ik me verleiden tot een kopje Shoga-yu, maar nee, bedankt.

Gember zou een twaalftal antivirale stoffen bevatten en werkt bevorderend voor alle symptomen die met een verkoudheid gepaard gaan: keelpijn, slijmvliesontsteking, hoesten. Bovendien is het pijnstillend en heeft het een kalmerende werking.

Welke behandelingen met gember kunnen wij toepassen bij verkoudheid?

Dampen met heet water met daarin gembertinctuur zou bij verkoudheid de sinussen ontzwellen. Als je je verkoudheid echt wilt ‘uitzweten’ kan je nog een snuifje cayennepeper toevoegen aan de thee. Op die manier is je verkoudheid geen lang leven beschoren.

Nog een tip voor de durvers: meng een koffielepel cayennepeper met een koffielepel gemalen gember en strooi dit in je sokken. Je moet dan wel zoveel mogelijk rondwandelen. Je voeten krijgen het superwarm en je zweet je toxines uit!
Astmapatiënten met een verkoudheid nemen beter een gember tinctuur.

Wij probeerden bij een verkoudheid een heet bad en voegden een vijftal gemberschijfjes toe. Het pittige aroma dat vrijkwam, maakte de neus bijna meteen vrij. Als je nadien, in een lekkere badhanddoek gewikkeld, gaat rusten merk je dat je erg begint te transpireren. Na een half uurtje neem je dan een lauwe douche en drink je nog een kopje gemberthee. Je voelt je herboren en de verkoudheid is zo goed als verdwenen.

Waar vind je gemberthee?

Gemberthee kan je vinden in de betere winkel en online. Komt je verkoudheid plots opzetten – en je hebt verse gember in huis – dan kan je wat raspen, overgieten met heet water, wat limoen- of citroensap erbij, goed roeren en dan met kleine slokjes opdrinken.