Ontsteking, osteoartritis, reumatoïde artritis ?

Een ontsteking? Gember kan hulp bieden

Gember bevat krachtige anti-inflammatoire stoffen, gingerolen, die een gunstige invloed zouden hebben op de pijndrempels en mobiliteit van mensen die aan osteoartritis en reumatoïde artritis lijden. Verschillende klinische studies i.v.m. gewrichtsontstekingen, o.a. in Denemarken, hebben aangetoond dat 75% van artritis patiënten en 100% van de patiënten die ook aan andere ontsteking en spierklachten leden, minder pijn en zwelling hadden bij regelmatig gebruik van gember.

Gewrichts ontsteking kan deels erfelijk zijn maar er spelen ook nog andere factoren mee: leeftijd, beroep, obesitas (wat vooral nefast is voor heup en knie), omgevingsfactoren…

Hoe kan gember nu werkzaam zijn bij ontsteking?

Gember zou de ontsteking kunnen verminderen door de gingerolen, actieve bestanddelen van gember, die de enzymen die ontsteking veroorzaken tegenhouden.

Onderzoek van professor Roufogalis van de University of Sydney heeft aangetoond dat de gingerolen rechtstreeks inwerken op de pijn. Gingerolen hebben quasi dezelfde structuur als capsaicine, de actieve stof in chili-pepers die eveneens doeltreffend is tegen ontsteking en pijn. Gingerolen werken op de vanilloid receptoren (VR1) in het lichaam die op de zenuwuiteinden zitten.

Is gember een doeltreffend alternatief tegen ontsteking?

Gember zou even doeltreffend zijn als niet-steroïde anti-inflammatoire ontstekingsremmers (NSAID’s), maar zou niet de gastro-intestinale bijwerkingen hebben. Wel duurt het langer voor het werkt tegen ontsteking. Het voordeel is dan weer dat je de behandeling niet moet stopzetten omdat gember in de gebruikelijke doses hoegenaamd geen problemen geeft.

Als je uitwendig wat wilt doen aan ontsteking van spieren of gewrichten dan kan je een massageolie gebruiken op basis van gember. De pijn zou snel kunnen afnemen en de zwelling verdwijnen.