Misselijkheid, de oplossing ligt binnen handbereik!

Misselijkheid? Gember brengt redding

Er blijft bij ons allemaal wel eens iets letterlijk (of figuurlijk) op de maag liggen, maar vaak ligt de oplossing voor je misselijkheid gewoon voor het grijpen: gember!

Tegen welke vormen van misselijkheid is gember doeltreffend gebleken?

Misselijkheid gedurende het eerste trimester van de zwangerschap die het geluksgevoel van moeders in spe duchtig kan vergallen, kan je eventueel aanpakken met gembercapsules of met een kopje gemberthee. Dr. Vutyavanichan van de Chiang Mai Universiteit in Thailand volgde 70 zwangere vrouwen en wat bleek? Vrouwen die dagelijks 1 gram gember toegediend kregen, hadden minder last van misselijkheid en moesten minder overgeven dan vrouwen die een placebo kregen. Eén gram gember zou even doeltreffend zijn tegen misselijkheid als bestaande medicijnen.

Uit een studie van het Medisch Centrum van de University of Rochester is gebleken dat patiënten die met een bepaalde therapie werden behandeld en hiervoor medicijnen tegen misselijkheid en braken (anti-emetica) kregen, 40 % beter reageerden als ze naast de gewone medicatie ook gember toegediend kregen. Tot deze bevindingen kwam men dankzij een dubbelblinde gerandomiseerde fase III studie met 644 patiënten die gepresenteerd werd op ASCO 2009.

Een dagelijkse dosis gember van 0,5-1 gram heeft een duidelijke vermindering van de misselijkheid tot gevolg tijdens de eerste dag van deze therapie. Gember wordt vrijwel meteen geabsorbeerd door het lichaam, dus de misselijkheid neemt vrij snel af.

Verder zou gember ook helpen tegen reis- en zeeziekte. Kleine slokjes gemberthee drinken brengt al snel soelaas bij vele vormen van misselijkheid. In sommige gevallen zou gember ook de misselijkheid na een narcose sterk verminderen.

Hoe werkt gember tegen misselijkheid?

Gember zou de feedback tussen de maag en het misselijkheidscentrum in de hersenen onderbreken.