Maagpijn, vaak voorkomend en vervelend

Maagpijn? Gemberthee brengt verlichting!

Maagpijn is één van de vervelendste aandoeningen en treft heel wat mensen. Maagpijn kan ontstaan doordat er te veel maagzuur in je maag zit. Een glas water drinken verdunt dit maagsap en kan de maagpijn doen afnemen. Je kunt last hebben van maagpijn of maagzuur na een zware maaltijd, bij het vooroverbuigen, bij het optillen of bij het neerliggen op de rug.

Acupunctuur en gember zouden helpen bij maagpijn.(gevonden op Google en Wikipedia)

Dyspepsie is een andere vorm van maagpijn. De symptomen hiervan zijn een naar gevoel in de bovenbuik, een opgezwollen maag en misselijkheid na het eten.

Maagpijn kan ook gepaard gaan met oprispingen, in de volksmond: ‘boeren’. Als je oprispingen hebt, heb je het gevoel dat er maagzuur achter in je keel komt. Maagpijn door gastro- oesofageale reflux wordt veroorzaakt doordat de zure maaginhoud weer naar de slokdarm vloeit. Ook pijn in de keel of op het borstbeen kan een vorm van maagpijn zijn.

Wat te doen bij maagpijn?

Voor tijdelijke maagproblemen kan je jezelf behelpen met een warme thee, bijvoorbeeld een gemberthee, en moet je zoveel mogelijk cafeïnerijke dranken vermijden. Blijft de maagpijn aanhouden dan maak je best een afspraak met een arts.

Hoe weet je of je maagpijn het gevolg is van een maagzweer?

Heb je maagpijn, zuur, oprispingen, meer pijn na het eten, een tragere stoelgang en meer speekselvorming, dan is de kans groot dat je een maagzweer hebt. Het is de bacterie Helicobacter pylori die het slijmvlies aantast, meer zuur produceert en leidt tot een maagzweer. Het is een fabeltje dat stress hier aan de basis ligt.

Maagpijn is een vaak voorkomende en vervelende kwaal. Bepaalde medicijnen kunnen tot maaglast leiden. Sommige niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen hebben in dit verband een kwalijke reputatie. Tenzij de maagpijn ernstige oorzaken heeft en doktersbezoek onafwendbaar is, kan je je maag rust gunnen door enkele dagen voorzichtig te zijn met bepaalde voedingsmiddelen. Rauwe groenten en fruit laat je best even achterwege. Gun je maag wat vakantie, drink met de regelmaat van de klok een gemberthee en na enkele dagen ben je er weer bovenop.