Vitaliteit maakt het verschil

Een kopje gemberthee en je kan weer mee !

Vitaliteit is een eigenschap die met gezondheid en jeugd wordt geassocieerd en veel meer is dan de afwezigheid van ‘medische’ klachten.

Vitaliteit is een kwestie van beschikbare energie. Als er voldoende energie beschikbaar is, m.a.w. als je je ‘vitaal’ voelt, dan is er een mooi evenwicht tussen lichaam en geest.

In de Oudheid was men zich ook al bewust van dat principe: Mens sana in corpore sano.

Vitaliteit roept een beeld op van vooruitgang en beweging. Het heeft alles te maken met een gezonde levensstijl, een gezonde voeding en een juiste verhouding tussen rusten en bewegen.

Wat houdt vitaliteit precies in?

Vitaliteit situeert zich op drie niveaus: fysisch, psychisch en emotioneel.

Fysische vitaliteit betekent dat je weet wanneer je wát moet doen. Je herkent de signalen van je lichaam, begrijpt ze en stuurt eventueel je gedrag bij. Lichamelijke vitaliteit bereik je door gezond te bewegen, te sporten, voldoende te rusten en gezond te eten. Veel volkoren granen, noten, zaden, groenten en fruit, voorzien je meteen van een flinke dosis antioxidanten.

Psychische vitaliteit vereist een heldere, tolerante, ruimdenkende en open geest die het doel van het leven begrijpt. Geestelijke vitaliteit houdt in dat wij ons kunnen focussen op wat echt belangrijk is, onze aandacht bij de les houden, beslissingen nemen en informatie analyseren en verwerken.

Tot slot is er de emotionele vitaliteit. Als je relaties aangaat die verrijkend en stimulerend zijn, komt dit je vitaliteit ten goede. Een uitstekende emotionele vitaliteit houdt in dat je zelf de verantwoordelijkheid voor je leven opneemt en anderen niet de schuld geeft als het tegenzit. Je omringen met positief ingestelde mensen verhoogt je vitaliteit en geeft je meer energie.

Wat kunnen we zélf doen om onze vitaliteit te verhogen?

Naast voldoende rust, regelmatige beweging en gezonde voeding is het van groot belang dat we ons lichaam van binnenuit goed zuiveren. Water is de belangrijkste stof in ons lichaam. Je lichaam goed van water voorzien zou het verouderingsproces tegengaan. Een volwassene zou dan ook dagelijks 8 grote glazen water moeten drinken. Minder bekend maar zeker even goed voor je vitaliteit is groene thee of cafeïne vrije gemberthee. Probeer eens een kopje GingerLove bij Lombardia, dan heb je meteen vitaliteit te over voor een leuke shoppingdag in Antwerpen!


Lombardia