Libido, lust in je leven

“Verhoogt GingerLove je libido?”
“Test het zelf!”

Libido of gewoon ‘goesting’, het is zo oud als de mensheid. Het teveel of tekort aan libido heeft koppels bij elkaar gebracht en andere uiteengedreven. Hele bibliotheken zijn bijeengeschreven over het fenomeen dat libido heet maar in proza en poëzie met de nodige schroom wordt verbloemd tot heftig verlangen.

Lustopwekkende middelen, afrodisiaca, zijn genoemd naar de Griekse godin van de vruchtbaarheid, Aphrodite, geboren uit de schuimkoppen van de zee in Cyprus. Dat de Grieken doorgaans geen tekort aan libido hadden getuigen de niets aan de verbeelding overlatende afbeeldingen op kruiken. Voor oude bokken met een gezond libido had de Romeinse dichter Petronius nog een goede raad in petto: gesel je net voor de stoeipartij onder de gordel flink met brandnetels. Hopelijk kan ze dan nadien als hartstochtelijk bestempeld worden.

Welke middeltjes verhogen het libido?

De beste afrodisiaca zijn volgens kenners de tribulus terrestris en maca. Deze stoffen zouden naast een hoog libido zelfs een licht vibrerend gevoel geven waar nodig(!), nadeel is dat er al snel een gevoel van gewenning optreedt. Spaanse vlieg of het gruis van gemalen kevers, de Cantharis Vesicatoria zou een hevig libido een kanjer van een erectie opwekken maar is slecht voor de urinewegen en je riskeert huiduitslag. Bezin voor je begint is hier zeker aan de orde! Kaviaar en oesters zouden je libido opwekken, maar dat heeft niet iedereen in de koelkast liggen.

Verhogen bepaalde groenten het libido?

Jazeker. Dat selderij het libido ten goede komt is geen fabeltje. Hiervoor zorgt apigenine, een alkaloïde stof die de aderen verwijdt en de bloedstroom stimuleert.

In verband met de reputatie van wortelen en komkommers moeten we u teleurstellen. De stoffen die ze bevatten verhogen het libido niet. Door hun vorm zijn ze echter suggestief, hetzelfde geldt voor abrikozen en perziken. Dus via de perceptie kunnen ze uiteindelijk toch je libido verhogen.

Je zou het niet verwachten maar een echte seksbom onder de groenten is …het doperwtje. Het is rijk aan provitamine A en vitamine K en heeft een fosforgehalte van 80 mg per 100 g.

Gember wordt al generaties lang gebruikt om de zintuigen te prikkelen en heeft een verwarmend effect. Het zou je libido een boost geven. Je kan het vers gebruiken of als gemberthee, zoals de GingerLove van Lombardia. De Portugezen merkten tijdens de slaventijd geregeld denigrerend op: geef gember aan de slaven en hun aantal vermeerdert.


Lombardia