DETOX, lenteschoonmaak voor je lichaam

“Een kopje GingerLove als detox?”

Detox is een trendy woord voor een eeuwenoud gebruik. De term is afgeleid van het Engelse Detoxification wat ontgifting, ontwenning betekent. In zowat alle grote godsdiensten stond wat wij nu onder detox verstaan bekend als ‘vasten’. Aanvankelijk was deze vastentijd bedoeld om tot een hogere geestelijke bewustwording te komen en had dus een spirituele betekenis. In de moderne westerse cultuur wordt deze periode van soberheid meer beschouwd als een lichamelijke reiniging.

Detox, wat houdt dit in?

Detox is NIET wat je opsteekt – en best snel vergeet – van programma’s als Celebrity Detox.

Detox is vóór alles een bewustzijnsproces, het besef dat je lichaam en geest aan rust toe zijn. Eén van de basisbegrippen van de natuurgeneeskunde is dat ons lichaam – tenminste als het immuunsysteem goed werkt – perfect in staat is weerstand te bieden aan schadelijke invloeden van buitenaf. Als het immuunsysteem om de één of andere reden niet goed functioneert, kan het lichaam de toxische stoffen niet voldoende afvoeren en krijg je de spreekwoordelijke dip of word je ziek.

In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde is detox er in eerste instantie niet op gericht symptomen te behandelen. Detox focust op de oorzaak van de kwaal. In haar boek ‘Detoxify or Die’ zet Dr. Sherry Rogers je op weg. Detox kan een goede aanloop zijn om (slechte) gewoonten drastisch te veranderen.

Detox, hoe begin je eraan?

Volgens de Ayurveda is de lente of de herfst de beste periode om met detox te beginnen.

Wij associëren detox vaak met klysma’s, zwaar vasten, lymfedrainage, sapkuren of aanlokkelijke arrangementen in wellnesscentra. Op zich is daar niets mis mee maar met een gezonde vastberadenheid, gewone huis- en tuinmiddelen in combinatie met wat meer beweging in de buitenlucht kom je al een heel eind.

Bij wijze van detox kan je een tijdje minder of vegetarisch eten. Je kan proberen meer bewust te worden van wat je allemaal verorbert en wat dat met je lichaam doet. Je kan je lichaam verwennen met een heerlijke warme scrub met gember en kafferlimoen.

Als je aan detox begint, moet je vooral goed drinken: water, groentesappen, groene thee of een kopje gemberthee. Wij ontdekten als bij toeval de overheerlijke gemberthee GingerLove, bij vegetarisch restaurant Lombardia in Antwerpen. Zo wordt ontgiften ook genieten en dat is lekker meegenomen!


Lombardia