Cafeïne-vrij, gewoon beter.

GingerLove, cafeïne-vrij en toch oppeppend!

Cafeïne zit in koffie, thee en kolanoten, maar ook in andere planten en zaden. Van cafeïne is bekend dat het opwekkend is en het zou zelfs in beperkte mate goed zijn voor sommige aandoeningen. De voordelen wegen echter niet op tegen de nadelen.

Wat zijn precies de voordelen van dranken die cafeïne-vrij zijn?

Dranken die cafeïne-vrij zijn, kunnen ervoor zorgen dat je een betere nachtrust hebt en alle herstellende stadia van de slaap doorloopt. Zo ben je de dag nadien fit en blaak je van energie. Door te kiezen voor cafeïne-vrij houd je je cortisolniveau onder controle. Een stijging van cortisol leidt immers tot vreetbuien en een drang naar koolhydraten waardoor het lichaam buikvet gaat aanmaken, wat zeer nefast is. Dranken die cafeïne-vrij zijn, houden ook de bloeddruk onder de aanvaardbare grens.

Mensen die aan slapeloosheid leiden, maar graag koffie drinken hebben geluk. Wetenschappers hebben een koffieplant ontdekt die van nature uit cafeïne-vrij is.

Het gaat hier om de Ethiopische variant van de Coffea Arabica die cafeïne-vrij is.

Hoe kan koffie cafeïne-vrij gemaakt worden?

Door een omslachtige stoombehandeling worden de ongebrande koffiebonen poreus gemaakt en nadien zijn er twee werkwijzen:

– Extractie door oplosmiddelen, waarbij de gestoomde bonen zwellen door toevoeging van heet water. Met methylchloride, dichloormethaan of ethylacetaat wordt de cafeïne verwijderd waarna de bonen opnieuw onder hoge druk worden gestoomd.

– Extractie door waterverdamping

Vele mensen aarzelen nog om “cafeïne-vrije” koffie te drinken omwille van de chemische stoffen die worden gebruikt voor de extractie. De toegelaten hoeveelheid van het oplosmiddel is echter totaal onschadelijk. Je zou zes miljoen kopjes “cafeïne-vrije” koffie per dag moeten consumeren om er schade van te ondervinden.

 “Cafeïne-vrije” koffie mag dan vrij onschadelijk zijn, toch zijn er tal van gezonde alternatieven. Rooibosthee bijvoorbeeld is cafeïne-vrij, bevat weinig theïne en vertoont qua smaak overeenkomsten met zwarte thee. Een andere gezonde thee is de gemberthee met tal van heilzame eigenschappen die volledig cafeïne-vrij is. De zinnenprikkelende GingerLove bij Lombardia is cafeïne-vrij en heeft – naar onze mening – qua smaak zoveel meer te bieden dan de gebruikelijke theesoorten, beslist een ommetje waard !


Lombardia