Antioxidanten meer dan een hype.

“GingerLove zit boordevol antioxidanten!”

Antioxidanten, magische, veelbelovende ingrediënten in goed verkopende crèmes en voedingssupplementen, worden ook toegevoegd aan voeding van mens en dier voor een betere bewaring en als verrijking. Antioxidanten zorgen ervoor dat wij langer en gezonder leven dat we er niet alleen beter uitzien maar ons ook beter voelen.

Hoe werken die mysterieuze antioxidanten?

Antioxidanten verminderen en neutraliseren de schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn eenvoudige elektronen die de kern van een atoom niet meer omgeven. Vandaar dat ze ‘vrij’ zijn en ‘radicaal’ genoeg om schade aan te richten. Ze ontstaan enerzijds door een oxidatieproces, een normaal onderdeel van onze stofwisseling, en anderzijds door onze dagelijkse blootstelling aan omgevingsfactoren.

Antioxidanten zijn moleculen die in staat zijn deze oxidatie te vertragen of te voorkomen. Antioxidanten vallen deze vrije radicalen aan en voorkomen dat deze nefaste invloed hebben op onze gezondheid.

Waar vind je antioxidanten?

Martine Prenen is een vaste klant van onze bio-shop en van GingerLove. Martine werkt veel rond gezondheid op bekende televisie zenders en werkt veel rond het thema 'antioxidanten in je leven'

De noodzakelijke doses antioxidanten vind je terug in een goed gebalanceerde voeding met voldoende variatie van groenten en fruit.

De bekendste antioxidanten zijn:
Vit.A. en carotenoïden die je vindt in o.a. wortelen, broccoli, bataten, perziken
Vit.C. in o.a.citrusvruchten, aardbeien, spinazie, tomaten
Vit.E. in o.a. zaden, noten, groene groenten, plantaardige olie
Selenium in o.a. vis, granen, eieren, kip, look.

Andere bronnen van antioxidanten zijn flavonoïden en polyfenolen die je terugvindt in soja, rode wijn, blauwe bessen, blauwe druiven, thee, Lycopeen in tomaat en roze pompelmoes, watermeloen en luteïne in donkergroene groenten.
Door een minder evenwichtige voeding kunnen tekorten aan antioxidanten ontstaan. Ouderen of zieke mensen die door omstandigheden minder gevarieerd eten vinden soms baat bij toediening van een extra supplement antioxidanten.

Het belang van een goed gevarieerd voedingspatroon kan niet genoeg worden benadrukt. Een goede tip is dat je bord telkens voor ¾ gevuld zou moeten zijn met kleurrijk voedsel. Die kleurenwaaier op je bord levert de nodige antioxidanten die je immuunsysteem optimaal laten functioneren.

Antioxidanten vind je trouwens niet uitsluitend terug in voeding maar ook in dranken zoals o.a. groene thee, gemberthee. Heb je niet meteen een stuk gember in huis, geen nood, binnenkort bereid je de lekkerste gemberthee, GingerLove, gewoon bij je thuis via de online webshop van GingerLove!


Lombardia